Op jacht in de supermarkt

Op aarde zijn zo tot ongeveer 100.000 verschillende soorten eetbare planten. Toch halen we meer dan zestig procent van onze plantaardige eiwitten uit rijst, soja, tarwe en maïs. Drie van de vier van deze planten zijn nogal gemuteerd: soja, tarwe en maïs zoals we die nu kennen bestonden een paar honderd jaar geleden nog niet. Tarwe is bijvoorbeeld dusdanig genetisch aangepast dat er een ander soort eiwit in terecht is gekomen dat er voor zorgt dat je tot 500 calorieën meer eet per dag dan dat je nodig hebt.

Weet een Gen wat je eet?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de genen van de mens veel langzamer muteerden dan gedacht. Men neemt nu aan in 1 miljoen jaar een verandering van 0,5%. Als je genen in 1 miljoen jaar maar zo weinig veranderen kun je je voorstellen dat ons lichaam na honderd jaar nog lang niet ingesteld is op de genetisch gemanipuleerde planten van nu. Ook de ongeveer 12.000 jaar waarin we nu landbouw bedrijven en dus ook de tarwe, soja, maïs of rijst gingen eten zijn dus niet lang genoeg geweest om ons lichaam in te stellen op deze voeding. Het lijkt erop dat je genen zich geen raad weten met het huidige voor hen onnatuurlijke voedsel.We zijn veel rijst, soja, tarwe en maïs gaan verbouwen, om de wereldbevolking te kunnen voeden. Tegelijkertijd is er op de hele wereld, zeker de afgelopen 70 jaren meer overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en kanker ontstaan. Landen als Japan en China die onze eetgewoonten overnemen kennen nu ook een schrikbarende toename van deze welvaart aandoeningen. Dit is mede te danken aan hun veranderde voedingsgewoonte. Daarom pleiten sommige wetenschappers (o.a. Loren Cordain en Frits Muskiet en vele anderen) voor terugkeer naar een Paleodieet; eten zoals onze voorouders aten. Maar wel aangepast aan onze tijd!

Het beeld van de oermens als een holbewoner met een knuppel en een kampvuurtje met daarboven een beest aan een spit, schijnt niet helemaal te kloppen. Volgens Prof Muskiet e.a. is het waarschijnlijker dat de oermens in de buurt van water woonde en dagelijks wat vis ving. In ieder geval is uit onderzoek duidelijk dat de verspreiding van de mens zich langs water heeft voltrokken. Ook verzamelde men schaaldieren, insecten, wormen, slakken, kikkers, eieren, bessen, planten, knollen, noten en zaden en sporadisch honing als voedsel. Een zoogdier vangen was nog niet zo eenvoudig. Maar als er een gevangen werd, werd het ook in zijn geheel opgegeten. Niet alleen de spieren, maar ook de hersenen (rijk aan omega-3-vetzuren), lever (zeer vitamine- en mineraalrijk) en beenmerg (veel meervoudig onverzadigde vetzuren) werden gegeten. Daarnaast was de oermens de hele dag veel buiten om zijn eten te vangen en te verzamelen. Hierdoor deed hij ook meer zonlicht op waardoor hij meer vitamine D3 aanmaakte dan de huidige mens. Een tekort aan Vitamine D3 wordt tegenwoordig aan veel welvaarts aandoeningen gerelateerd

Praktisch:

In mijn praktijk gaan regelmatig mensen over op de Paleolithische lifestyle. Deze mensen geven stuk voor stuk aan zich beter te voelen met deze levens en eetwijze. Diabetes verdwijnt/vermindert door de stabielere bloed suikerspiegel. Hart en vaat aandoeningen worden teruggedraaid door betere cholesterolwaarden, hoger HDL en lager LDL, Ook geeft men aan minder last te hebben van migraine, acne, maag- en darmklachten, ontstekingen, allergieën en auto-immuunziekten.

Je bent wat je eet

Gemuteerde voeding (vooral granen, maïs en soja) en voeding die verhit is op hoge temperaturen bevat veel eiwitten met een andere structuur dan vroeger. Onze enzymen kunnen ze daarom minder goed afbreken en dat leidt tot meer onverteerde resten in de darmen. Tevens bevatten granen zogenoemde antinutriënten. Deze prikkelen en beschadigen de darm slijmvliezen en darmwand, hetgeen aanleiding geeft tot een lekkende darm syndroom (leaky gut). Je darmen zijn ook een barrière tegen allerlei allergenen en bacteriën die niet in je bloed thuishoren. Door de doorlaatbaarheid van darmen kan een oorzaak zijn voor meer ontstekingen, allergieën of auto-immuunziekte.

pyramide

Het Paleo lifestyle (voeding) advies is dan ook:

  • Meer bewegen in de buitenlucht, (vit D3, zuurstof, spier opbouw, meer insuline gevoeligheid)
  • slapen in het donker, leven met de natuurlijke klok
  • minder eten, maximaal 3 maaltijden per dag (geen tussendoortjes)
  • Vlees van gras gevoerde dieren die bewogen hebben (wild is uitstekend)
  • ruime hoeveelheden (wilde)vis/schaaldieren, eieren
  • veel groenten/ rauwkost
  • geen granen, zuivel of peulvruchten

 

Natuurlijk is het erg lastig om je eet en leefgewoonten aan te passen. Het hoeft ook allemaal niet tegelijk en totaal. Maar elk stapje is er 1 in de richting van een gezond lichaam.

Ga op jacht in de supermarkt

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de genen van een mens in 1 miljoen jaar slechts zo’n 5% veranderen. Professor Muskiet, hoogleraar in de Pathofysiologie zie je hier Op jacht in de supermarkt .

Leave a Reply

Activiteiten

niets gepland

Ga naar de activiteitenpagina

Gratis ebook!

Gratis ebook!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrieven en ontvang het ebook Gezond Feest(v)Oer gratis!
Contactinfo

Haanderik 134
3401 EW IJsselstein
Telefoon: 030 -688 70 55
Email: proenerchi@gmail.com

Bekijk hier of uw
consulten vergoed worden door
uw aanvullende verzekering.