Kokosolie tegen Alzheimer, wist je dat?

Een arts van de afdeling neonatologie van een ziekenhuis in Florida heeft de toestand van haar man enorm laten verbeteren door hem dagelijks vier theelepels kokosolie te geven.  Kokosolie tegen Alzheimer’s ziekte, het klinkt misschien wonderlijk, maar het kan. Het verhaal van dokter Newport stamt al uit 2008 maar sindsdien heeft zij zich diepgaand bezig gehouden met de studie naar het nut van voedingsmiddelen zoals kokosolie bij de preventie en genezing van diverse ziekten.

Toen haar man ernstige symptomen van Alzheimer begon te ontwikkelen is ze op onderzoek uitgegaan. Ze kwam erachter dat wetenschappers veel van de symptomen van Alzheimer toeschrijven aan het afsterven van bepaalde hersencellen, doordat die geen glucose meer kunnen verwerken. Er werd gezocht naar een alternatieve energiebron voor die hersencellen. Men vond dat in ketonen, die geproduceerd moeten worden door het lichaam zelf. De gemakkelijkste manier om het lichaam meer ketonen te laten aanmaken is het consumeren van middellange keten vetzuren. En die vinden we in kokosolie!

Toen de man van dokter Mary Newport twee dagen kokosolie innam, vertoonde hij al tekenen van verbetering. Binnen 60 dagen was hij weer alert, vrolijk en maakte grapjes. Binnen een jaar kon hij weer zelf al zijn taken uitvoeren en zelfs hardlopen. Ook het begrijpend lezen en zijn korte-termijn geheugen verbeterden sterk.

Kokosolie tegen Alzheimer werkt!

Inmiddels heeft Newport haar studies naar de verbetering van Alzheimer voortgezet en aanzienlijk uitgebreid. Ze heeft gevonden dat niet alleen het consumeren van kokosolie helpt, maar dat het nog veel beter is om dit aan te vullen met Omega 3-vetzuren  en liefst nog met een jager-verzamelaarsdieet (Paleodieet!). De resultaten beloven niet alleen veel goeds bij Alzheimer maar ook voor mensen die leiden aan Parkinson, Huntingtons, multiple sclerose, ALS en type 1 en 2 diabetes, Duchenne, autisme, Down’s syndroom, plus een aantal andere aandoeningen die te maken hebben met een defect in het transporteren van glucose in de neuronen en andere cellen.

cocosnuciferaAl je celmembranen en ongeveer 60 tot 70 procent van je hersenen bestaan uit vetten. Cholesterol is een heel belangrijke component van de structuur van de hersenen. En heel veel activiteit van de cellen vindt plaats in het celmembraan (celwand). Sinds ongeveer 1950 zijn mensen begonnen om meer plantaardige olie te gebruiken, in Nederland vooral zonnebloemolie. Niet alleen in de vorm van olie, maar ook in de margarine en halvarine die vanaf toen tot en met heden zo gepromoot wordt door de industrie! Het bestaat uit onverzadigde vetten en ook transvetten en bovenal Omega 6, en het zorgt ervoor dat vrije radicalen in je celwanden doordringen.  Het zorgt voor het dichtslibben van de aderen in je hele lichaam, inclusief je hersenen. Waardoor cholesterol blijft plakken aan je aderwanden in plaats van zich vrij door je aderen te bewegen, zoals het hoort.

Als je nu eens begint om kokosolie te gebruiken, naast olijfolie en zelfs roomboter, in combinatie met Omega 3 (uit vette vis en een aantal plantaardige bronnen), dan kun je al vast wat van de schade herstellen. Vul het aan met het bietensap uit een ander artikel hier. Goed bezig!

Lees jezelf in en ga aan de slag

Aan het eind van dit artikel vind je links naar belangrijke informatie, zodat je het zelf kunt opzoeken en nalezen.  Ze geeft ook adviezen over de hoeveelheid kokosolie die je nodig hebt en nog veel meer. Ons advies is dan ook om je er grondig in te verdiepen.

Je kunt ondertussen prima aan de slag met kokosolie in je keuken. Want dat het gezond is, dat staat al vast.
Met kokosolie kun je echt van alles.

Wat kun je nog meer met kokosvet?

Bakken en braden! Kokosvet kan hogere temperaturen aan zonder te oxideren en is dus gezonder dan andere bakolie. Er is daarvoor kokosolie waarbij de typische kokosgeur is verwijderd.
Overigens is het nog veel gezonder om je voedsel NIET op hoge temperaturen te bereiden, een slow cooker is daarbij een prima gereedschap. Veel voedsel kun je bovendien ook rauw eten. Je kunt kokosolie ook gebruiken in plaats van boter op brood en bijvoorbeeld in koekjes en andere lekkere dingen. Ook kokosmelk is goed bruikbaar.

Kortom, kokosolie bestaat uit verzadigde vetzuren die toch absoluut niet ongezond zijn.  Het normaliseert de bloedvetten en bovendien kan het lichaam bepaalde omega3-vetzuren beter opnemen wanneer er ook stoffen uit kokosolie aanwezig zijn. Het kan zelfs helpen om overgewicht te bestrijden.

Mensen met een donkere huid hebben vaak kokosolie nodig zodat hun huid en haar niet uitdroogt. Maar eigenlijk kan iedereen kokosolie gebruiken als natuurlijke verzorging.

Recept voor kokosballetjes

kokosballetjesNodig:

  • kopje kokos
  • kopje amandelmeel (gemalen witte amandelen)
  • ½ kopje (rauwe) cacao
  • half kopje gula djawa (javaanse suiker, gemalen)
  • snufje zout
  • ¾ kopje kokosvet

Werkwijze: Je hoeft alleen maar alles door elkaar te kneden en de balletjes een voor een door een beetje achtergehouden kokossnippers te rollen. Gedroogde kokos kun je gebruiken, verse natuurlijk ook. We hebben gezocht naar een zoetmiddel met een laag-glycemische index (het minste invloed op je bloedsuikerspiegel) en daarin is gula djawa het best. Je kunt ook fijngehakte dadels gebruiken.
Laat de balletjes opstijven in de koelkast en bewaar ze daar ook.
Eet er elke dag een paar van!

 

Bronnen:

Kokosolie of kokosvet, de veelzijdigheid is enorm! Heb jij nog interessante tips voor het gebruik van kokosolie? Hier onder kun je jouw tips opschrijven, wij zijn er blij mee!

3 Comments

  1. Harrie schreef:

    Wij nemen elke dag een soeplepel cocosvet in onze ontbijt smoothy. We weten nu wel dat de verbetering bij de zieke echtgenoot na twee jaar stopte en hij terug viel in de oude status. Maar cocosolie heeft ook zonder te helpen tegen Alzheimer heel veel voordelen.

Leave a Reply

Activiteiten

niets gepland

Ga naar de activiteitenpagina

Gratis ebook!

Gratis ebook!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrieven en ontvang het ebook Gezond Feest(v)Oer gratis!