Gezonde voeding, wat is dat eigenlijk?

Het Griekse woord orthos betekent juist, recht of gezond en moleculair staat voor molecuul.  In combinatie met voeding duidt dit op de juiste gezonde voeding.

Hoewel menigeen zijn best doet om evenwichtig en gezond te eten, is het in de hedendaagse tijd bijna niet mogelijk met de huidige voeding voldoende van alle voedingsstoffen binnen te krijgen. Het Nederlandse Bureau voor de Voeding doet weliswaar aanbevelingen over de dagelijks benodigde hoeveelheden voedingsnormen (de ADH), maar deze schiet eigenlijk tekort, doordat deze ADH geen rekening houdt met de volgende effecten op het gehalte aan nutriënten in voedingsmiddelen:
  • De verarming van de huidige landbouw- en veeteeltgronden als gevolg van monoculturen, onvolkomen kunstmestsamenstelling, gebruik van verdelgingsmiddelen, zogenaamd veredeling van zaden e.d., eenzijdige veevoeding, hormoonstimulantia, enz.
  • De vervuiling in voeding en milieu zoals: lichaamsvreemde toevoegingen aan voedsel (E-nummers), kunstvoedingsproducten van de industrie (waarin schadelijke stoffen zoals transvetzuren), straling, uitlaatgassen van het verkeer die op de gewassen komen en zo in de voedingskringloop terecht komen, gifuitstoot van de industrie, enz.
  •  Onnatuurlijke bereiding van de voeding (bakken, braden, frituren enz).
  • Onrijp geplukt fruit dat te lang bewaard wordt in koelcellen.
  • Gemanipuleerde voeding en gentechgewassen (momenteel vindt er in zeventien landen verbouwingen van gentechgewassen plaats).

Door allerlei veranderingen in ons voedingspatroon, zeker sinds de tweede wereldoorlog, is de kans dat er tekorten gaan ontstaan in essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen groot. Problemen met de gezondheid zijn hiervan het gevolg. Denk aan de vele moderne westerse aandoeningen als Diabetes type2, Hart en vaat ziekten, Reuma etc.

Orthomoleculaire voeding streeft ernaar de lichaamscellen optimale hoeveelheden voedingsstoffen te geven. Deze optimale hoeveelheden liggen veel hoger dan de gestelde ADH’s . De individuele behoefte kan verschillen door erfelijke factoren, milieu-invloeden, werksituaties, stress, de lever die meer nodig heeft om de gifstoffen goed oplosbaar te maken zodat ze kunnen worden uitgescheiden. Hoe ziet een algemeen orthomoleculair voedingsadvies eruit?

  • Biologische (dynamische) voeding
  • Verhoging van inname van eiwitten d.m.v. (biologisch vlees, vis en eieren)
  • Geen of weinig gebruik van vlees en dierlijk vet. Aanbevolen wordt dan biologisch vlees te gebruiken.
  • Geen gebruik van industrieel bereide en geraffineerde voeding.
  • Weinig koffie en alcohol.
  • Zure melkproducten met rechtsdraaiende melkzuren (met probiotica= darmflorabacteriën).
  • Ruim gebruik van biologische groentesappen.
  • Ruim gebruik van vers fruit (biologisch) en verse groenten (biologisch; 400 tot 800 gram per dag, waarvan een deel als rauwkost)om aan antioxidanten te komen.
  • Geen gebruik van suiker en suikerhoudende voedingsmiddelen.
  •  Geen gebruik van kunstmatige zoetstoffen, honing is toegestaan.
  • Ruim gebruik van ongeraffineerde koudgeperste oliesoorten (lijnolie, pompoenolie, olijfolie, omega 3 drinkolie). En kokosolie.
  • Ruim gebruik van vette vissoorten.
  • Een juiste kooktechniek om de gekozen kwaliteitsvoeding te waarborgen tot op het bord (om het verlies van essentiële voedingsstoffen te voorkomen).
  • Ruim gebruik van verse ongebrande noten en zaden.
  • Gebruik van roomboter i.p.v. margarine of halvarine.
  • Een overwegend basische voeding. Het zuur-base evenwicht wordt goed in de gaten gehouden. (zuurgraad waarde bepalingen).
  • Kruidenthee, medicinale thee
  • Uitsluiten en/of beperken  zuivel. Ruim gebruik van bladgroenten (i.v.m. magnesium). Extra vitamine C kan geadviseerd worden om de nitraten in verhitte bladgroenten te ‘neutraliseren’.

Ook kan geadviseerd worden extra voedingsstoffen zoals antioxidanten (vitamine C, bètacaroteen, vitamine A, vitamine E, lycopeen, alfaliponzuur, selenium, zink e.d.), vitaminen B, mineralen, aminozuren en vetzuren in tablet, poeder, vloeistof of capsulevorm te nemen als blijkt dat hieraan een tekort is (n.a.v. een bloedonderzoek, slechte voedingsgewoonten, een onbalans van een biochemische proces dat klachten geeft). Er kan ook gekozen worden dit niet door middel van supplementen te doen, maar door het kiezen van voedingsmiddelen die een bepaalde stof ik grote hoevvelheden bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tuinbonen bij de ziekte van Parkinson. Tuinbonen bevatten veel L-Dopa. Een stof die mensen met parkinson te kort komen.

Leave a Reply

Activiteiten

niets gepland

Ga naar de activiteitenpagina

Gratis ebook!

Gratis ebook!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrieven en ontvang het ebook Gezond Feest(v)Oer gratis!