Darmflora moeder is bepalend voor baby

zwangerschapWat hebben kinderen die met de keizersnee geboren zijn en/of waarvan de moeder antibiotica kreeg vaak gemeen? Dit artikel gaat over darmproblemen, astma, eczeem en allergieën, antibiotica, auto-immuunaandoeningen, vaccinatie en het belang van een gezonde darmflora bij de moeder.

(Uit mijn praktijk ) Een hoogleraar uit het UMC Utrecht kwam 3 jaar geleden van een congres met de mededeling bij zijn staf: We moeten wat terughoudender worden met het toepassen van de sectio caesarea (= keizersnee in het Latijn) omdat van deze baby’s een onevenredig hoog aantal later last krijgt van astma, eczeem en allergieën en darmproblemen.  Bij dat werkoverleg was ook de gynaecoloog die mijn praktijk bezocht en met wie ik dit fenomeen net besproken had, aanwezig.  Ik had haar gevraagd of haar opgevallen was dat de keizersnee-kinderen meer van dit soort problemen hadden en zij vertelde mij tijdens ons gesprek dat dit inderdaad bekend was. Het mechanisme erachter, daar waren ze in de medische wetenschap nog niet helemaal uit.

Bifidus infantis

Ik heb haar het volgende verteld: Bij zwangere vrouwen met een gezonde darmflora wordt in de laatste drie maanden van de zwangerschap een speciale bacterie aangemaakt in de darmen, de bifidus infantis.

De bifidus infantis is de grondlegger van de bacteriestammen van een baby voor de rest van zijn of haar leven. Vanuit die bacterie ontwikkelen de overige stammen zich. Deze infantis is de basis van een deel van je immuunsysteem, van je vermogen tot spijsverteren en is de basis van je lichamelijk en geestelijk welbevinden. Menig volwassene kan het beamen: zit het niet lekker in je darmen, dan heeft dat zijn weerslag op je humeur.

Een baby in de baarmoeder heeft nog steriele darmen, dat houdt in dat de darmen nog vrij zijn van bacteriën. Immers, hij krijgt zijn voedsel rechtstreeks door de navelstreng en heeft nog geen darmwerking nodig behalve bij het inslikken en verwerken van (steriel) vruchtwater.

Met de neus naar achteren

Tijdens de geboorte gaat het kind door het baringskanaal en krijgt daar voor het eerst contact met de bacteriën van de moeder. Tevens wordt een kind met de neus naar achteren geboren, waarbij het in contact komt met de ontlasting die de moeder altijd wat verliest tijdens het baren. Op dat moment komen alle bacteriestammen van de moeder binnen bij de baby en kunnen zich daar gaan vermenigvuldigen, en zo de basis vormen van de darmbacteriën voor de rest van het leven van de pasgeborene. Naarmate de kinderen ouder worden, komen er steeds meer soorten melkzuurstammen (lactobacillen) in de darmflora, als gevolg van een veranderend immuunsysteem.

Image courtesy of patrisyu at FreeDigitalPhotos.netMet name de bifidus infantis is erg belangrijk voor de pasgeboren baby, omdat het de grondlegger is voor de ontwikkeling van tal van andere nodige en nuttige bacteriën.  Baby’s krijgen bovendien deze bacteriestam nog via een andere weg binnen, namelijk via de borstvoeding. Op de tepelhof en in de moedermelk zijn ze aanwezig.

Bij een keizersnede gaat de baby niet via de vagina en krijgt dus geen bacteriën binnen via de vaginaflora en ontlasting van de moeder. Op het moment dat de baby de baarmoeder verlaat via een keizersnee komen er dan als eerste bacteriën binnen uit de omgeving: van de (misschien licht verkouden) chirurg, de verpleegsters, de anesthesist. Dit is aan te tonen aan de samenstelling van de darmflora, baby’s geboren via een keizersnede en baby’s die geen borstvoeding krijgen hebben lagere hoeveelheden gunstige bacteriën en meer ongunstige bacteriën (clostridium difficile en escherichia coli).

Allergieën

Allergieën, allergische huidaandoeningen, voedselovergevoeligheid, astma en tal van andere aandoeningen van het immuunsysteem hangen sterk samen met de ontwikkeling van de darmflora. Doordat de darmflora van de pasgeborene op deze manier niet voldoende basis heeft en omdat een baby nog geen volgroeid afweersysteem heeft is deze hierdoor extra kwetsbaar voor het oplopen van allergieën tijdens de eerste levensmaanden.

KeizersneeIn 2008 kwamen artsen al een beetje op het spoor van dit probleem. Echter, het kwartje viel hierbij nog niet helemaal. Want de link met de gezonde darmflora van de eigen moeder werd nog niet gelegd. Je kunt wel poep rond het mondje doen na de geboorte, maar als de darmflora van de moeder niet gezond is, dan heeft dat natuurlijk minder nut voor de baby. Daarom kun je bij onderzoeken totaal verschillende uitslagen krijgen.

Over borstvoeding: de noodzakelijke bifidus infantis komt in (mindere) mate voor in de moedermelk en op de tepelhof. Zo krijgt een baby extra goed bacteriën binnen. Maar wat als de moeder haar borsten telkens ontsmet? Of als ze helemaal geen borstvoeding geeft? Dan vindt er via die weg ook geen goede opbouw van de darmflora plaats.

Antibiotica: Soms krijgen moeders tijdens de zwangerschap antibiotica. Je kunt begrijpen dat dan naast de slechte bacteriën, ook de zo nodige goede bacteriën en bifidus infantis het loodje leggen.

Wat denk je dat in dit verband dat het gevolg zal zijn voor het immuunsysteem van de baby als een van de volgende dingen gebeuren:

  1. Moeder heeft gezonde darmflora, kind wordt via de keizersnee geboren, moeder krijgt antibiotica en geeft borstvoeding..
  2. Moeder heeft haar hele leven al darmproblemen, geen gezonde darmflora ( en zal daardoor geen of onvoldoende bifidus infantis aanmaken.
  3. Natuurlijke geboorte, moeder heeft goede darmflora, maar moeder krijgt antibiotica, baby uit voorzorg ook.

Worst case scenario:

Moeders darmflora is slecht, moeder krijgt antibiotica, baby krijgt antibiotica, geen borstvoeding (Hierdoor kan het immuunsysteem zich niet, tot bijna niet opbouwen bij de baby, baby zal waarschijnlijk last hebben van zijn darmen).

En als dan de baby via het gewone schema gevaccineerd wordt en de eerste vaccinatie ingespoten wordt met 6 verschillende ziekten tegelijk… Tja..

Dit bovenstaande verhaal heeft de gynaecoloog met haar collega’s gedeeld. De oplossing om bij pasgeborenen via de keizersnee een uitstrijkje van de moeder en wat ontlasting rond de mond aan te brengen vonden haar collega artsen maar een raar idee. Terwijl dit dus met een natuurlijke geboorte automatisch gaat. Maar de professor stond er wel voor open.

Helaas is deze professor weggegaan en zijn plaatsvervanger moet hier niets van weten….

Wat is een gezonde darmflora?

  • Je hebt regelmatig ontlasting, liefst dagelijks rond dezelfde tijd.
  • Het heeft de vorm van een sigaar, zacht glanzend, zonder slijm of bloed
  • Het ruikt nauwelijks.
  • Je hebt weinig tot geen papier nodig.
  • Het plakt niet aan de pot.
  • Het blijft niet drijven.
  • Je ziet geen onverteerde resten in je ontlasting.

Verteren duurt tussen de 24 en 72 uur. Je kunt je persoonlijke tijd zelf bijhouden door bijvoorbeeld biologische rode bietjes te eten. (Niet biologische geven nauwelijks kleur.) De kleurstoffen in biologische bieten zijn zo hardnekkig dat je de rode kleur zelfs in de pot kunt zien.

 Wat is de oplossing?

  1. Zorg al voor de zwangerschap dat je darmflora in optimale conditie is. Bij een natuurlijke geboorte hoef je dan niets te doen.
  2. Geef borstvoeding en als dat echt onmogelijk is, voeg bifidus infantis toe aan de flessen melk.
  3. Als je darmen niet goed op orde zijn kun je zelf tijdens de zwangerschap bifidus infantis supplementeren.
  4. Heb je antibiotica moeten gebruiken, supplementeer dan met bifidus infantis.
  5. Krijg je toch een keizersnee, zorg dan dat er een uitstrijkje van je baarmoeder en wat ontlasting DIRECT rond het mondje van je baby wordt aangebracht, Voelt misschien raar, maar is wel van cruciaal belang.
  6. Eet gezond: voldoende groenten, fruit, noten, zaden, knollen, wortelen, vis, vlees, gevogelte, liefst van biologische oorsprong.  Drink voldoende water en beweeg!
  7. Heb je het idee dat je darmen niet optimaal werken, of zit je met andere problemen rond je zwangerschap, dan is het  verstandig om contact op te nemen met je natuurgeneeskundige om onder begeleiding te zorgen dat je kindje de best mogelijke start krijgt.

Voor begeleiding voor, tijdens en na je zwangerschap kun je terecht bij Pro-EnerChi.

Leave a Reply

Activiteiten

niets gepland

Ga naar de activiteitenpagina

Gratis ebook!

Gratis ebook!

Schrijf je nu in voor mijn nieuwsbrieven en ontvang het ebook Gezond Feest(v)Oer gratis!